טיפול במציאות מדומה – מהו ולאילו מצבים יתאים?

תוכן עניינים

ודאי נתקלתם במושג מציאות מדומה בהקשר של גיימינג ואטרקציות לאירועים, אך מסתבר שהתחום הזה לא מפסיק להתפתח והיום ניתן להיעזר בו גם עבור מצבים רפואיים שונים. ההגדרה של מציאות מדומה היא ”סימולציה של סביבה מלאה במידה האפשרית, בה עושים שימוש באמצעים טכנולוגיים, באופן שבו המשתמש נכנס לתוך אשליה שמדמה סביבה מציאותית“. למעשה, מדובר בעולם וירטואלי שלם, שבעזרת הציוד המתאים – כל אדם יכול להתבלבל ולחשוב שהוא נמצא במקום אחר או בעולם מקביל. עם הזמן הבינו את הפוטנציאל האדיר שבטכנולוגיה הזו והחלו להכניס טיפול במציאות מדומה גם לתחום הרפואי.

טיפול במציאות מדומה

טיפול נפשי באמצעות מציאות מדומה

המטרה היא ליצור עבור המטופל מציאות חושית מקבילה בה הוא נחשף לגירויים מעוררי חרדה. באמצעות משקפי מציאות מדומה, הטיפול מכניס את המטופל באופן הדרגתי לקשת רחבה של גירויים שליליים. כך הוא לומד, בהדרגה, לפתח חוסן רגשי. ניתן לעשות שימוש בטכנולוגיה גם בתהליכי סוגסטיה, דמיון מודרך וכדומה. ניתן לטפל במגוון של בעיות נפשיות כמו חרדות, דיכאון, הפרעות אכילה, פוביות למיניהן ועוד.

טיפול להפחתת כאבים

כאב הוא חלק בלתי נפרד מהחיים שלנו ואין אדם שלא חווה בשלב כזה או אחר של חייו סוג מסוים של כאב. אם עד כה, בכדי לטפל בסוגים שונים של כאבים היו עושים שימוש בטיפול תרופתי, טיפול קוגניטיבי, או טיפולים משלימים כגון צמחי מרפא,
נראה כי לאט לאט טיפול ה – VR פורץ גבולות ונכנס למכוני פיזיותרפיה, בתי חולים ומרפאות כאב, במטרה לסייע בהפחתת הכאב. יחד עם זאת, טיפול ה- VR משמש לתרגול תהליכים פיזיים הקשורים לשיווי משקל, תהליכים קוגניטיביים ועוד.

לסיכום, לטיפול במציאות מדומה פוטנציאל תרפיסטי אדיר והוא מביא אתו קשת רחבה של יתרונות. החיסרון היחיד של הטיפול הוא בעלויות הגבוהות שלו, נכון לעכשיו.

אבידן שקולניק
אבידן שקולניק

אבידן שקולניק הוא כתב מומחה בעל ניסיון עשיר בתחום העישון והטבק. החיבור לתחום של עישון, טבק וקנאביס היה טבעי ומתבקש, מתוך שאיפה לסקור ולתת מידע איכותי בנושא.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: