אבחון מחלות גניקולוגיות – מגוון פתרונות

תוכן עניינים

גניקולוגיה והמחלות שמטופלות במסגרתה, מהווים תחום התמחות מיוחד, בעל מורכבות לא מעטה. זאת, מאחר שיש כאן שילוב של מצבי מחלה כלליים של גוף האדם, עם היבטים מיוחדים ספציפית לגבי נשים. עם השנים, נוספו לעזרים שבהם משתמשים הגינקולוגים חידושים ושכלולים שונים. כיום, הם מסוגלים לבצע אבחון מחלות גניקולוגיות ולנטר מצב של מחלות שונות, באופן מתקדם במיוחד, בסיוע מגוון פתרונות מתוחכמים.

 

מעט רקע והגדרות

תחום הגינקולוגיה מתמקד באברי הרבייה של האישה. מחד, הדבר מתבטא בכמה תופעות רפואיות כלליות, כפי שהן מתרחשות ספציפית אצל נשים. למשל דלקות מסוגים שונים, מחלות מין שונות או התפתחות מחלת הסרטן. מאידך, האבחון הגינקולוגי עוסק כמובן מעצם טבעו, גם בהיבטי רפואה שהם ייחודיים מאוד לנשים. למשל, כל הקשור לתקינות תהליך הווסת או מחלות ייחודיות לנשים כגון אנדומטריוזיס. כמו כן, גינקולוגים עוסקים בכל הקשור לאי פוריות, להריון ולתהליך הלידה. יש בתחום זה מחלות מיוחדות לו וגם דרכים שונות בהתאם לכך, עבור אבחון מחלות גניקולוגיות. עם זאת, הגינקולוגיה גם עושה שימוש נרחב במכשור בדיקה לשימושים כלליים, דוגמת מכשור עבור בדיקת אולטרסאונד.

 

אולטרסאונד

מכשיר האולטרסאונד מספק דוגמה למכשור רפואי כללי, נפוץ ביותר, אשר משמש גם בתחום האבחון הגינקולוגי. בדיקת אולטרסאונד ידועה גם בשם בדיקה סונוגרפית והיא מבוססת על גלי קול. מכשיר הבדיקה נעזר ברכיב מיוחד ("מתמר") שמקרבים לאזור הנבדק והדבר ניתן לביצוע חיצונית (בהנחה על הבטן) או פנימית (באמצעות מתמר וגינלי). בין יתרונותיה הרבים, נמצאים היותה בדיקה בלתי פולשנית, ללא תופעות לוואי, עם רמת בטיחות גבוהה (אין כאן חשיפה לקרינה מסוכנת) ועם יכולת לבדוק מגוון רחב של איברים פנימיים. בדיקה זו מיושמת למשל, לשם אבחון מצב השדיים. כמו כן, באמצעות אולטרסאונד ניתן לאבחן את מצב כלי הדם בהקשר איברים אלה. גרסה אחרת של השימוש בבדיקה זו, היא עבור מעקב אחר התפתחות העובר לאורך ההיריון.

ממוגרפיה

ממוגרפיה מדגימה מכשיר ייעודי, שפותח ספציפית עבור אבחון לנשים. זה הוא למעשה בהגדרתו הפשוטה, צילום רנטגן שהותאם ספציפית למטרת אבחון מצב השדיים. מבחינת אבחון מחלות גניקולוגיות, הממוגרפיה אולי לא מתאימה בדיוק להגדרה הצרה של גינקולוגיה – עיסוק באברי הרבייה של האישה. עם זאת, זו היא בהחלט בדיקה שנמצאת במסגרת מה שמכונה רפואת נשים והיא בדיקה חשובה ביותר. בין השאר, משתמשים בה לשם גילוי מוקדם של סרטן השד. זאת, הן לשם בירור חשד בנושא זה והן כחלק שגרתי מ"בדיקות סקר". מעל גיל חמישים, ההמלצה היא לעבור בדיקה כזו לפחות פעם בכל שנתיים. הבדיקה בלתי פולשנית ומהירה (כחצי שעה). היא כרוכה באי נוחות ואפילו בכאב קל, אך לא יותר מזה. כמו כן, ממוגרפיה מחייבת חשיפה במינון נמוך לקרינה מייננת. קרינה זו היא כעקרון לא בריאה, אך מדובר על כמות קרינה נמוכה ועל בדיקה שעשויה להיות מצילת חיים.

 

בדיקות נוספות

כאשר מדברים על גינקולוגיה, מדובר כמובן בתחום רחב למדי ובדיקות מסוגים שונים מבוצעות בו, על פי הצורך. בין השאר, מומלצת בדיקה שנתית אצל גינקולוג. בדיקה כזו, תכלול בדרך כלל בדיקת מצב השד במישוש, בדיקה ידנית של הנרתיק, בדיקת הנרתיק וצוואר הרחם בסיוע מכשיר אולטרסאונד ומכשיר מיוחד שמכונה ספקולום (מפשק) וכן בדיקת האגן והבטן. במסגרת תהליך של אבחון מחלות גינקולוגיות, ייתכן כמובן שכל שלב באבחון, יוביל לצורך בביצוע בדיקה נוספת, לשם הבהרת המצב. כמו כן, בתהליך הטיפול במחלות אלה, עזרי האבחון יוכלו לשמש גם עבור מעקב אחר ההתקדמות.

אבידן שקולניק
אבידן שקולניק

אבידן שקולניק הוא כתב מומחה בעל ניסיון עשיר בתחום העישון והטבק. החיבור לתחום של עישון, טבק וקנאביס היה טבעי ומתבקש, מתוך שאיפה לסקור ולתת מידע איכותי בנושא.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: