מצמוץ יתר בעיניים – להתעלם או לטפל?

תוכן עניינים

מצמוץ הוא בעצם סוג של פעולה טבעית, רפלקס חשוב וחיוני המסייע לשמור על הלחות בעיניים ולמנוע מהן להתייבש. לא פעם הורים שמים לב כי הילד שלהם ממצמץ יתר על המידה או ממצמץ בצורה שהיא מהירה מהרגיל והם לא יודעים מה עליהם לעשות. האם מצמוץ יתר בעיניים מצריך מאיתנו להעיר לילדים? האם עלינו לפנות לטיפול מתאים? בשורות הבאות נציג בפניכם את כל מה שצריך לדעת על הנושא.

 

תפקידיו של המצמוץ

ראשית כל חשוב להבין כי קיים הבדל בין מצמוץ לבין טיקים בעיניים שהם פעולה בלתי רצונית. כאמור, המצמוץ תפקידו להרטיב את העיניים שלנו, לפזר את הדמעות בצורה אחידה על הקרנית והלחמית, למנוע משטח פני העין להיות במצב של חשיפה לאורך זמן, ליצור לחץ על בלוטות הדמעות ובכך בעצם לייצר אותו ואף להרחיק גירויים או גופים זרים שנכנסים לעיניים. מדובר במערכת שלמה המסייעת לשמור על העיניים שלנו בריאות.

 

מדוע המצמצוץ כל כך חשוב?

הקרנית כל הזמן חשופה לסביבה. בכדי שהיא תוכל לתפקד בצורה חיונית, היא צריכה להיות חלקה ולאפשר מעבר תקין של קרני האור ושבירה שלהן. הקרנית צריכה להיות שלמה ושקופה. גם האפיתל חייב להיות שלם. כדי שזה יקרה, יש כל מיני תהליכים ומנגנונים בעיניים שפועלים בסנכרון מושלם זה עם זה והם כוללים בין השאר את העפעפיים, מערכת הדמעות, אפיתל הקרנית, הריסים ועוד.

 

יש 3 סוגים של מצמוצים

  1. מצמוץ רגיל- מתבצע באופן ספונטני וטבעי, אותו מצמוץ החיוני לשמירה על בריאות העיניים.
  2. מצמוץ רפלקסיבי – מתבצע כאשר קיים גירוי, כמו גוף זר שנכנס פנימה לעין. במצב כזה העצבים הנמצאים בקרנית, מרגישים את הגירוי ואז שולחים אותות שמתפעלים את מערכת המצמוץ באופן מוגבר כדי שהגוף ייצא החוצה.
  3. מצמוץ רצוני- מתקיים בצורה מודעת לפי השליטה שלנו.

מה יכול לגרום למצמוץ יתר?

כאשר המצמוץ בדקה אחת גבוה יותר ממה שהוא אמור להיות בממוצע, בהתאם לקבוצת הגיל אליה אנחנו שייכים, התופעה מכונה מצמוץ יתר. זה יכול לקרות מכמה סיבות. סיבה ראשונה היא מצמוץ יתר כתוצאה מבעיות בראייה ואז חייבים לגשת לרופא מקצועי לבדיקת ראייה יסודית ומקיפה. הסיבה השניה היא מצמוץ כתוצאה מדלקת או אלרגיה, והסיבה השלישית- טיקים. במצבים של מתח, חרדות, עייפות יתר, מופיעים טיקים אצל ילדים, תנועות שאינן רצוניות שלפעמים גם משלבות עוויתות בפנים. אצל ילדים בגיל הרך זה יכול הרבה פעמים לקרות כתוצאה משינויים, כלומר בתור תגובה רגשית.

 

מה עלינו לעשות?

לרוב, אותם טיקים חולפים מעצמם בטווח שנע בין כמה שבועות לכמה חודשים. לכן, בתחילה שהטיקים מופיעים אין להעיר וזה משום שמדובר בתנועה שאינה רצונית. אם זה ממשיך, חשוב להבין את המקור שלהם ולטפל בו. זכרו כי המצמוץ הזה הוא בעצם ביטוי רגשי למצב בו הילד נמצא. כאשר מלבד הטיקים, מופיעים סימפטומים נוספים כמו הקושי לזהות פרטים מרחוק, גירוי בעיניים, הפרשות או כאשר המצמוץ נמשך הרבה זמן, חשוב לגשת לבירור רפואי ולשלול מצבים רפואיים מורכבים.

 

כיצד מטפלים?

במצמוץ יתר מטפלים בהתאם לגורם שמוביל לו. כל מקרה ייבחן על ידי הרופא המתאים וכך ניתן יהיה להתאים טיפול אופטימלי. כלומר, אם באמת מדובר בתסמונת טורט, הטיפול יהיה משולב ויכלול טיפול תרופתי, טיפול רגשי, טיפול באמצעות פעילות גופנית, פיזיותרפיה וכדומה. לעומת זאת, אם מדובר בלקות ראייה, לרוב התאמת משקפיים או עזרי ראייה אחרים, יקלו על הבעיה ואף יפתרו אותה לגמרי.

אבידן שקולניק
אבידן שקולניק

אבידן שקולניק הוא כתב מומחה בעל ניסיון עשיר בתחום העישון והטבק. החיבור לתחום של עישון, טבק וקנאביס היה טבעי ומתבקש, מתוך שאיפה לסקור ולתת מידע איכותי בנושא.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: