מתבגר מעשן – מה לעשות כשזה קורה אצלכם?

תוכן עניינים

גיל ההתבגרות הוא גיל מאתגר ולא מעט הורים חוששים ממנו מאד. אי אפשר לדעת מראש איך יתנהגו הנער או הנער שהם מגדלים. לכן, הזמן שחולף לעיתים קרובות מביא איתו לא מעט חששות. גיל ההתבגרות מאופיין בניסיונות להשגת שליטה, לקבלת החלטות של המתבגרים על חייהם ללא קשר להסכמת ההורים שלהם, הם חושבים ובטוחים שכל התשובות לשאלות החיים נמצאות ברשותם ולכן הם רואים את עצמם בוגרים ומתאימים להתנהל על פי שיקול דעתם. יש את אלו שתופעות גיל ההתבגרות מגיעות אצלם ביתר שאת, ויש את אלה שנשארים שלווים ונינוחים וגם נעימים יותר כלפי הסביבה. החשש העיקרי של ההורים הוא שהמתבגרים יעשו דברים שהם עצמם לא מרשים או מאשרים. כמובן – החשש הגדול הוא הסתרה של פעולה שכזאת. עישון סיגריות עלול להתחיל כבר בגיל ההתבגרות. עבור ההורים, מתבגר מעשן תהיה בהחלט הפתעה לא נעימה. נשאלת השאלה: איך אפשר להתמודד עם הגילוי הזה בצורה הכי טובה שאפשר ובלי להסלים את המצב לחומרה.

מתבגר מעשן

מתבגרים ועישון

גיל ההתבגרות מאופיין בלא מעט מרד והליכה נגד הזרם. המתבגרים רוצים לנסות ולהתנסות, בעיקר במה שהחברה מעדיפה להוקיע. גם חינוך ילדים נכון לא תמיד מספיק על מנת למנוע תופעות לא רצויות. עישון הוא אחד מהדברים האלה. מכיוון שכיום ידוע שהעישון מזיק לבריאות ויכול להסב לגוף נזקים בריאותיים חמורים – הרי שאין שום סיבה שבני נוער מתבגרים יעשנו או אפילו יתנסו בעישון. אף פעם אי אפשר לדעת איך חומר כזה או אחר ישפיע על גופו של מעשן, קל וחומר אם הוא נער צעיר יחסית. המזל היחסי הוא שאין זה קשה לגלות עישון אסור בשל הריח שנדבק, הן בגופו של המעשן והן בבגדים שלו. לא תמיד בני הנוער המתבגרים יודעים זאת והם חושבים שיוכלו לעשן בלי שאיש יידע על כך. אין ספק שזו טעות גדולה מצידם. יחד עם זאת, ההורים עלולים לקבל קשה את הגילוי על העישון של המתבגר או המתבגרת שלהם. מה שחשוב זה התגובה שלהם ואיך הם יתנהלו לאחר הגילוי. התנהלות והתנהגות נכונה ומכילה, למרות ההפתעה הלא נעימה – כל אלו יוכלו לעזור בשיקול היחסים ובהבנה של המתבגר את הסכנות שבעישון.

התמודדות עם מתבגר מעשן

כאמור – מה שחשוב זה הבנה לליבו של המתבגר ושיחה כנה אודות הסכנות ומדוע כדאי להתרחק מהסיגריות. חשוב מאוד שהמתבגרים לא ירגישו שהם מותקפים או נשפטים. מומלץ להיעזר במשפטי אמפטיה, שכן גם ההורים היו פעם מתבגרים צעירים והם מכירים את הפיתויים שעומדים בפניהם באופן יומיומי. אפשר לשתף בחוויות אישיות מגיל ההתבגרות ולספר על הפיתויים שמחכים מעבר לפינה. כמובן שגם חשוב להזכיר את הנושא של לחץ חברתי – שעצם ביצוע פעולה זו או אחרת על ידי הרבה חברים אין בזה כדי להצביע על כך שהיא כדאית או מותרת, ובוודאי שתמיד חשוב וכדאי להקשיב לקול הפנימי.

נושא נוסף שחשוב לציין בקול רם קשור לכך שההורים צריכים שהילדים המתבגרים שלהם יידעו שהם ההורים עומדים לרשותם בכל זמן ובכל נושא. שכאשר הם חשים שהם נדחקים לפינה ולא יודעים איך להגיד לא, או איך לעזוב מקום שהם חשים שיש בו התנהגות לא טובה – שהם יוכלו לפנות באופן חופשי להורים שלהם ואלה יסייעו להם מיד בלי לשאול שאלות. כל אלה המבוססים על תקשורת טובה וחיובית יכולים לסייע למתבגרים להבין את מקומם בעולם, הם יידעו שיש מי שעומד מאחוריהם ויידעו שיקבלו תמיכה בביצוע התנסויות שונות בזמן ובסיטואציה המתאימים.

אם אתם לא יודעים איך להתמודד וממש אובדי עצות, נסו טיפול משפחתי, או פנו אל פסיכולוג המתמחה בבני נוער.

אבידן שקולניק
אבידן שקולניק

אבידן שקולניק הוא כתב מומחה בעל ניסיון עשיר בתחום העישון והטבק. החיבור לתחום של עישון, טבק וקנאביס היה טבעי ומתבקש, מתוך שאיפה לסקור ולתת מידע איכותי בנושא.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: