חיידקי קיבה שעלולים לתקוף את הקיבה שלכם

תוכן עניינים

הקיבה שלנו נתונה כל העת להתקפותיהם של חיידקים שונים שעלולים לגרום לה לבעיות רבות. אותם חיידקים נמצאים במזונות שאנו צורכים ומאיימים עלינו באמצעות טוקסינים רעילים. כאשר הגוף מזהה את האיום הוא מגיב על ידי הפעלת מערכת החיסון, מה שמתבטא בתסמינים שונים דוגמת כאבי בטן, בחילות, הקאות, שלשולים ועוד. אילו חיידקים עלולים לתקוף את הקיבה שלנו? מהן הבעיות שהם עלולים לגרום לה? וכיצד ניתן לטפל בהן? הנה כל התשובות.

 

אילו חיידקי קיבה קיימים? ומהו מקורם?

חיידקים הינם חד תאים שמשגשגים בתוך מקורות מזון שונים בשל הזמינות של החומר האורגני בהם. ככל שהמזון טופל בצורה לא טובה במהלך האחסון וההכנה שלו (למשל, בישול חלקי או אחסון בטמפ' שאינה מתאימה) כך כמות החיידקים בו עולה והסיכוי להתפתחות תסמינים קיבתיים שונים עולה. חיידקים אחרים מוצאים את דרכם אלינו בהעברה מאדם לאדם, דרך הרוק או הצואה. קיימים מספר חיידקי קיבה נפוצים, למשל הליקובקטר פילורי – חיידק שעלול לגרום כאבים ואי נוחות בבטן, ירידה בספיגת ויטמין B-12 וברזל ובמצבים היותר חמורים, לגסטריטיס כרונית והתפתחות כיב פפטי (אולקוס) במקום. הטיפול בחיידק זה מתבצע על ידי נטילת מספר סוגי אנטיביוטיקה.

 

עוד חיידקי קיבה נפוצים הינם:

  • אי-קולי, סלמונלה ושיגלה – חיידקים אלו גורמים לזיהומי קיבה ומעיים ולשלשולים קשים. המקור שלהם הוא ממזון שלא בושל כהלכה, כזה שאוחסן בתנאים לא מתאימים או בא במגע עם צואת בעלי חיים. צריכת מזונות נאים כגון ביצים, בשר ופירות ים ואף של מוצרי חלב שאינם מפוסטרים, אינה מומלצת בשל כך. הטיפול בזיהומים חיידקיים אלו צריך להיות תומך (שתיית נוזלים ומנוחה) אך כאשר מדובר בילדים עם חום גבוה, הטיפול צריך לכלול גם אנטיביוטיקה מתאימה לאחר אבחון סוג המזהם בבדיקת צואה.

 

  • קלוסטרידיום – חיידק שגורם למחלות קיבה ומעיים, בעיקר לאחר טיפול באנטיביוטיקה, מה שמערער את המאזן של הפלורה הטבעית שבהם. התסמינים מתבטאים בשלשולים קשים מאוד, כשחוסר טיפול יכול לגרום גם למוות. הטיפול כנגד חיידק זה כולל את הפסקת השימוש בסוג האנטיביוטיקה שגרמה לכך ומעבר למתן אנטיביוטיקה בשם מטרונידאזול.

טיפול משולב – הדרך להעלמת חיידקי קיבה

כל אחד מסוגי החיידקים שלעיל יכול לגרום לתסמינים חריפים שייעלמו בתוך כמה ימים אך גם לכאלה שיתפתחו לבעיה כרונית ומתמשכת. במידה והתסמינים הפכו לכרוניים, חשוב לפנות אל רופא הגסטרו לשם תהליכי אבחון וטיפול מהירים. הטיפול המערבי-קונבנציונאלי כולל כאמור שימוש בתכשירים אנטיביוטיים למיניהם וזאת לאחר ביצוע בדיקות דם, צואה, גסטרוסקופיה ובדיקה לגילוי החיידק הליקובקטר פילורי. מומלץ מאוד לשלב את הטיפול התרופתי גם עם טיפולים מתחום הרפואה הסינית, אשר כוללים שימוש של צמחי מרפא, שינוי תפריט תזונתי וטיפולי דיקור סיני. טיפולים אלו הוכחו כיעילים כנגד מגוון בעיות במערכת העיכול שמקורם מזיהומים חיידקיים, הם מתאימים לכל גיל ולכל מצב רפואי והם אינם מתנגשים עם הטיפולים התרופתיים שמקבלים מרופא הגסטרו.

 

כיצד ניתן להימנע מחיידקים בקיבה?

ישנן מספר דרכי פעולה שיכולות לסייע בהימנעות מהדבקה בחיידקי קיבה:

  • שמירה על היגיינה אישית – שטיפת ידיים במים וסבון ו/או אלכוג'ל על בסיס קבוע, לאחר ביקור בשירותים ולפני אכילה.
  • בישול יסודי של מנות המזון – יש להקפיד לבשל כל מנת מזון לאורך זמן ובאופן יסודי ולהימנע מצריכת מאכלים נאים או שאינם מפוסטרים.
  • צריכת מזונות מבוקרת – עדיף לאכול מנות מזון שהוכנו בבית מאשר במסעדות או דוכני רחוב.

 

הרפואה הסינית יכולה לתרום גם בכל נושא המניעה של חיידקי קיבה, על ידי שינוי התזונה ומעבר לתפריט שמותאם באופן אישי לכל מטופל, כזה שלא יכלול בתוכו מזונות שהקיבה רגישה אליהם וכמה שיותר סוגי מזונות שיתרמו לחיזוק המערכת החיסונית של הגוף.

אבידן שקולניק
אבידן שקולניק

אבידן שקולניק הוא כתב מומחה בעל ניסיון עשיר בתחום העישון והטבק. החיבור לתחום של עישון, טבק וקנאביס היה טבעי ומתבקש, מתוך שאיפה לסקור ולתת מידע איכותי בנושא.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: